ROOKSTOPBEGELEIDING OP MAAT
Rookstopbegeleiding op maat
“ Giving up smoking is the easiest thing in the world. I know, because I've done it thousands of times." (Mark Twain)
Nicotine is een van de meest verslavende stoffen die er zijn. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat gemiddeld ongeveer 5 à 7 stoppogingen nodig zijn vooraleer een roker er definitief van af is. Het is belangrijk om te weten dat het ALTIJD de moeite loont om een (nieuwe) stoppoging te overwegen/ondernemen, in welke levenssituatie je ook verkeert. Het is nooit te vroeg of te laat. Steeds gaat het over een moedige maar ook verstandige beslissing die een positieve impact kan hebben op verschillende levensdomeinen.
De motivatie en goede wil mag nog zo groot zijn, soms lukt het gewoonweg niet om op eigen houtje te stoppen met roken. Goed nieuws: je hoeft er niet helemaal alleen voor te staan... Zo kan een erkend tabakoloog je gepaste begeleiding bieden in het hele veranderingsproces. Onderzoek heeft uitgewezen dat je met behulp van gedragsmatige ondersteuning door een tabakoloog ongeveer 3 tot 4 keer (!) meer kans hebt om te (blijven) stoppen met roken.
Een "taba-watte"? Een tabakoloog kan een dokter (huisarts of specialist), verpleegkundige, kinesist, vroudvrouw, diëtist of andere paramedicus zijn die een aanvullende opleiding heeft gevolgd. Een tabakoloog geeft rookstopbegeleiding, individueel of in groep, onder de vorm van gesprekken op regelmatige basis. Momenteel bied ik enkel individuele rookstopbegeleiding aan.
Hierbij wordt onder andere heel wat informatie en persoonlijk advies gegeven bij de voorbereiding van een rookstop, wordt je motivatie versterkt, maar ook worden handige tips en tricks besproken en geïntegreerd om (anders) te leren omgaan met hoogrisicosituaties en craving - en zo de rookstop te kunnen volhouden. Naargelang de persoonlijke situatie, doelstellingen van de cliënt en de onderlinge vertrouwensband, stippelen we samen een rookstopplan uit en (her)evalueren we voortdurend gedurende het hele traject.
Luisteren
Wie ben je? Hoeveel rook je? Heb je al eens een rookstoppoging ondernomen? Hoe gemotiveerd ben je? In het verleden al eens rookstopmedicatie gebruikt? Wat waren de ervaringen hierbij? Wat zijn moeilijke momenten (hoogrisicosituaties)? Hoe ziet jouw leefomgeving eruit? Wie of wat kan jou helpen/steunen?
Motiveren
We trachten samen te zoeken naar een begeleiding op maat, vanuit een visie en werkwijze die je volledig ziet zitten! Er wordt gepeild naar je motivatie en deze wordt verder besproken, geëvalueerd, geherevalueerd en er wordt bijgevolg samen nagegaan hoe die motivatie kan worden versterkt en aangehouden.
Informeren
Als tabakoloog kan ik je info en advies geven over de verschillende rookstopmiddelen zoals nicotinevervangers en rookstopmedicatie. Daarnaast komen bijhorende aandachtspunten zoals stress, gewicht, voordelen van een rookstop aan bod.
Ondersteunen
Samen met jou werk ik een concreet rookstopplan op maat uit en proberen we na te gaan hoe je (anders) kan leren omgaan met moeilijke momenten en ondersteuning bij eventueel herval/terugval. Mocht dit het geval zijn, dan blijf je welkom! Stoppen met roken is immers een proces van vallen en opstaan!
Een rookstoptraject kan er op verschillende manieren uitzien, maar laat ons zeggen dat een gemiddeld traject ongeveer neerkomt op ca. 7 à 8 gesprekken;
- Het eerste intakegesprek zal ongeveer 1 uur duren. Tijdens dit eerste verkennend gesprek zal voornamelijk worden stilgestaan bij de rookgeschiedenis, het huidige rookprofiel, motivatie voor een rookstop, eventueel ander middelengebruik, de leef- en eetgewoonten, CO-meting,...
- Daarna volgen enkele opvolgingsconsulten van ca. 30 min. Tijdens deze verdere opvolging zullen we stilstaan bij de persoonlijke ervaringen bij de rookstop, de moeilijke momenten en kan het plan van aanpak ook telkens in overleg met de cliënt (en bvb. huisarts of andere betrokken hulpverlener) worden bijgestuurd. De focus binnen deze latere opvolging zal vooral liggen op de bespreking en integratie van diverse hervalpreventiestrategieën, stressmanagement en het (anders) leren omgaan met eventuele fysieke en/of psychische ontwenningsverschijnselen.
Het bespreken van medicamenteuze ondersteuning komt naast de eerder gedragsmatige aanpak ook zeker aan bod. Gezien ik zelf geen arts ben en aldus niet over de specifieke bevoegdheid beschik om rookstopmedicatie voor te schrijven, dien je hiervoor best zelf een afspraak te maken met je behandelend geneesheer. Mocht dit wenselijk zijn kan hier uiteraard ook overleg over plaatsvinden.